Aamiaanen kynttilänvalos

Tuli jatkettua kynttiläaamiaasia vielä tänäänki. Tosin enämmän pakosta ku omasta taharosta.

Oli myräkkä katkoonu sähköt yhyren jäläkihin yöllä eikä niitä ollu vielä aamullakaa ku ylähä noustihin. Sähkölaitos oli varoottanu ehtoolla katkoksista ja sen takia oli puhelimes herätys. Ei tosin tarvittu sitä, ku herättihin jo ennemmin.

Tupa oli menny yön aikana aika kalasiaksi (= viileäksi) ja kerranki isäntä oli se, joka meillä sytytteli tuikkuja ja kynttilöötä. Se ei olsi varmahan eres löytäny niitä, jonsei ne ny sattumoosin olsi vielä joulun jäliiltä esillä. Lisäksi suunnistettihin kännykän ja taskulampun valos.

Oli se vähä ankiaa, ku ei totuttuhun tapahan saanukkaa aamuteetä. Söin vain voileivän ja join mehua päälle. Isäntä halus kaffeja ja se lähti puoli seittemän mais abc:lle sitä juomahan.

Sähkölaitoksen autot ajoo meirän pihahan ja siitä kartanon (= ulkorakennuksen) taakse pellolle. Pian sen jäläkihin räpsähti sähköt päälle, mutta selevästikkää ei kaikki ollu vielä ihan kunnos, ku osa lampuusta joko räpsyy tai paloo hyvin himmiästi tai ei palanu ollenkaa. Kellorarioki soi, muttei näyttäny kellonaikaa. Pakastin ja jääkaappi pysyy vielä ihan hilijaa ja vähä hirvitti lähtiä töihin. Pelekäsin, jotta tuloo oikosuluku.

Kerkesin sen verran hyvin jähtyä, jotta en meinannu töiskää alaata tarkenemahan. Mutta me päästihin loppujen lopuuksi vähällä, ku ei ollu sähköt pois ku kuutisen tuntia. Uutisis sanottihin, jotta Savon suunnalla on aina vain sähköjä poikki eikä oo vissihin luvaskaa, jotta saataas kuntohon ennen huomista.

Mainokset

5 thoughts on “Aamiaanen kynttilänvalos

 1. Ylä-Savon huudeilla oli illalla ja yöllä poikki. Ei hätää mitään, tulisijat hoiti hommansa.

  1. Meillä ei oo mitään varalämmitysjärjestelmää. Puilla kyllä lämmitetään, mutta pannuhuoneesta käsin. Ja sähkö kun katkeaa, niin ei saada lämpöäkään.

   1. Voih. Kylmää kyytiä :/

    Meillä on onneksi niin päin, että sähköä tarvitseva on varajärjestelmä. Ruuat ja juomat tulee puuhellalla ja uunissa, jääkaapin ja pakkasen sisällön voi periaatteessa viedä pihalle. Ainut todellinen haitta taitaa tulla työntekoon. Vaikka ehkä (?) sekin onnistuis jollain kommervenkillä, esim puhelimen ja vehkeiden autolaturien kautta.

    Mutta, varmana alkais tuhannesti sapettaa, jos päivätolkulla kestäisi… Vähän toista vuorokautta on tähän saakka pisin sähkökatko, se ei vielä ylittänyt vatutuskynnystä. Kop kop 🙂

   2. Tässä talossa on ollut aikoinaan puulämmitys, mutta hormit on menneet huonoon kuntoon ja remonttien myötä niiden ympärille on rakennettu niin tiiviisti, että ei voisi enää senkän takia käyttää. Harmi.

 2. Meil ei sentäs sähköt katkeillu, mut hurjalle näytti keli ulkon. Ikkunat välil vähä nitajiit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.