Eira Pättikangas: Myöhään kukkivat kukat

Mä oon lukenu palijo Pättikankahan kirijoja, mutta tätä en muista aikaasemmin lukeneheni. Mä tykkään hänen käyttämästänsä leviästä pohojalaasesta murtehesta ja hauskoosta sutkautuksista.

Tämän kirijan päähenkilöt löytyy Konimäeltä. Sielä asuu isä Mattias, tyttäret Siikri, Petta ja Malvi sekä Mattiaksen anoppi Eetla. Mattiaksen vaimo on kuollu keuhkokuumeehin, samoon ku perheen ainua poika.

Eletähän kolomekymmentäluvun loppua, aikaa vähä ennen sotaa. Leipä ei Konimäellä oo leviää ja jokahisen pitää teherä osansa. Siikri on ottanu rengin työt tehtäväksensä ja auttaa isäänsä raskahiski töis. Hän on jopa ommellu ittellensä pitkäthousut, jotta työt sujuu paremmin ku perinteesis naisten vaattehis.

Petta autteloo Eetla-mummaa navettahommis, joista Malvi nenäänsä nyrpistellen kieltäytyy.

Mattias alakaa ikääntyä ja työt tuntuu raskahilta. Siksipä hän toivoo, jotta Petta löytääs miehen, josta olis Konimäen nuoreksi isännäksi. Siikrin suhteen toivo on menetetty, häntä piretähän jo parkkiintunehena vanhanapiikana ja Malvi on vasta rippikouluikäänen.

Pettalla onki mieles yks erelliskesän tukkilaanen, mutta Saku on mailmalla ja Petta voi vain haikaalla perähän ku ei hänen kaipaamaansa kirijettä vain kuulu. Saku kuitenki ilimestyy takaasi Konimäkehen ja pienten vaikeuksien kautta päästähän häitäki hyppelemähän (= tanssimaan).

Kun näin saatihin vävy Konimäkehen, kattoo Siikri voivansa lähtiä kirkonkylähän ettimähän töitä ja asuntoa. Työ löytyy kangasosaston myijänä ja asuntoki järijestyy oikeen mukavasti.

Onneksi Siikri oli ottanu muuttokuormahan äiteensä ompelukonehen, sillä työ kangaskaupas päättyy, mutta ompelutöillä Siikri pystyy vähä tienaamahan.

Johonaki vaihees myös nuorin tyttäristä, Malvi, päätyy kirkonkylähän ja pääsöö ison kartanon kyökkipiiaksi. Kartanolla hänellä on myös pieni palavelijan huone asuttavanansa.

Konimäelläki tapahtuu. Pettan ja Sakun liitto ei ollukkaa sitä, mistä Petta oli haaveellu ja Saku lähtöö pohojoosehen uittotöihin. Eetlalla puolestansa käy miesvieras ja Mattiastaki alakaa yks naiseläjä kiinnostaa.

Kesän loppupuolella alaatahan kutsua miehiä kertausharijootuksihin ja linnootustöihin Venäjän vastaaselle rajalle. Huhut liikekannallepanosta voimmistuu.

Laitan tähän yhyren lainauksen kirijasta, joka jäi mun mieleheni. Ku Petta haikaaloo Sakunsa perähän, niin mumma tuumaa jotta: ”Petta on ku murtunu kalossi sortunusen jalaas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

susiparihome.wordpress.com/

Susiparin päiväkirja luonnossa liikkumisesta, musiikista ja muusta mukavasta yhteisestä tekemisestä.

Helmiä lakeudelta

Runot ja kuvat ovat avain toiseen maailmaani, jossa ei ole kipuja

Päivä kerrallaan

Tavallista elämää lakian lairalta

HARAVANPYÖRÄ

Tavallista elämää lakian lairalta

Tarinoita elävästä elämästä

Tavallista elämää lakian lairalta

Karvapuusti

Tavallista elämää lakian lairalta

kaisajoupinblogi

Tavallista elämää lakian lairalta

Tillariinan fotobox

Tavallista elämää lakian lairalta

Saukon Taivaspaikka

Ihmettelee ja piirtää.

%d bloggaajaa tykkää tästä: