Torey Hayden: Auringonkukkametsä

Tää on Haydenin kirijoosta ainua lukemani, joka ei oo suoraan hänen työstänsä erityyslasten paris, vaan ihan romaani, mutta kumminki hän on tähänki tuonu sen psykolookisen puolen.

Kirijan päähenkilö on aikuusuuren kynnyksellä oleva Lesley. Perheesehen kuuluu isä Cowan, äiti Mara ja pikkusiskoo Megan. Äitee pyörittää perhettä mielensä mukahan. Sananmukaasesti, sillä unkarilaassyntyysehen Marahan sota-aika on jättäny hirvittävät jälijet. Ei fyysisesti, vaan psyykkisesti: Lebensborn ja Ravensbrück. (Itte asias ku kävin Wikipediasta kattomas, niin sielä mainittihin näin: ”Torey Haydenin 1984 kirjoittama romaani The Sunflower Forest (Auringonkukkametsä, suomennettu 1996) pohjautuu Lebensborn-ohjelmaan ja siinä mukana olleiden ihmisten kertomuksiin.”

Cowan yrittää teherä aina niin ku Maralle on parasta. Jos Mara ei viihry yhyres paikas, yritetähän saara rahaa sen verran kasahan, jotta voirahan muuttaa johonki muolle. Cowanin on kuitenki käytävä töis ja Maran olles huonos kunnos, on Lesleyn jäätävä pois koulusta äiteensä seuraksi. Mara menöö aina vain huonompahan kuntohon ja lopulta tilanne riistäytyy täysin käsistä.

Lesley päättää ottaa etääsyyttä ja lähtiä Walesihin ettimähän tuota Auringonkukkamettää, mihinä Mara on kertonu ollehensa onnellisimmillansa. Matka on sekä hyvä että huono. Lesley paiskii töitä maatilalla, asustaa ränsistynehes mökis, mihinä isä ja äiteeki asuuvat soran jäläkihin. Mutta kesän lopulla Lesley pettyy, kun hän saa kuulla äiteestänsä asian, joka pistää ihan uutehen valohon ainaki kaikki äiteen kertomukset ihanasta Auringonkukkamettästä. 

Mainokset

One thought on “Torey Hayden: Auringonkukkametsä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.