Eppu Nuotio: Neitsytmatka

Annukka Lehmus on pian 15-vuotias, justihin ripille pääsny nuori flikka, jonka isä on Ahlströmin apulaasjohtaja ja äiti koko Varkauren puheenaihe – tai sitä perheestä ainaki tuntuu. Marjatta on tehtahan apulaasjohtajan hullu vaimo.

Sinikka asuu Annukkaa vastapäätä ja haluaas olla Annukan paras kaveri, mutta Annukka viihtyy enemmän Anna-Leenan kans.

Sinikan äitee on suunnattoman utelias ja haluaas tietää Sinikan ja Annukan kautta, mitä Lehmuksilla tapahtuu.

Rippileirillä Sinikka lukoo salaa Annukan päiväkirijaa ja huomaa, jottei Annukka piräkkää häntä ystävänänsä. Päin vastoon sieltä löytyy ikäviä kirijootuksia Sinikasta. Ja muutaki. Sinikka repii ne sivut irti päiväkirijasta. Annukalle asia seleviää vasta ku isooset tuloo rippijuhulas käymähän ja sielä yks heistä lukoo tekstin, jonka Annukka on kirijoottanu vain päiväkirijahan, vain omille silimillensä.

Vierahien joukos on myös Annukan enoo kansanerustajavaimoonensa ja huonokuntoonen Aini-mummaki on mukana. Sinikka ei tuu juhulihin, vaikka vanhempansa tuloovat.

Isä-Aimo on naistenmies. Lupaa yhyreksän hyvää ja kymmenen kaunista ja saa naiset sekaasin. Tosin yks heistä kyllästyy 20 vuoren jäläkihin orottamahan ja Aimon korttitaloo uhkaa kaatua. On voireltava vielä pari naista voiraksensa jatkaa vanhahan mallihin.

Rippijuhulien jäläkihin Annukka lähtöö Anna-Leenan kans festariille. He ovat sopinehet tapaavansa sielä kirijeenvaihtokaverinsa Pedron ja Victorin. Perillä Anna-Leena jättää kuitenki Annukan oman onnensa nojahan. Onneksi on kiltti Pedro, joka luotsaa Annukkaa. Pahaksi onneksi Annukan kauan orotetut ensimmääset kuukautiset alakaa just festariilla. Mikä kipu ja nöyryytys – ja lempimekkoo pilalla.

Kotona isä on pois kotua yhä enemmän töitten varijolla ja äitee ittetuhoosis ajatuksis. Sinikka päättää mennä juttelemahan Annukan äiteen kans – ja näköö ikkunasta, kuinka Marjatta Lehmus makaa rantehet auki viillettyynä olohuonehen laattialla. Marjatta ei kuole, vaan pääsöö tarvittemahansa hoitohon.

Annukka ei puhu äiteestä kellekkää, mutta huhut liikkuu. Annukka keskittyy koulunkäyntihin ja alakaa seurustella Imatralta Varkautehen muuttanehen Tuomon kans.

Ahlström jutteloo isä-Aimolle tehtahan tulevaasuuresta. Aimon mielikuvis se tarkoottaa sitä, jotta hänestä on tulos Ahlströmin seuraava johtaja, Herra Varkaus, Ahlströmin perintöprinssi. Purotus on kuitenki kova, kun Ahlström ilimoottaa suunnittelevansa tehtahan myimistä.

Festarireissun jäläkihin Annukan ja Anna-Leenan ystävyys haalenoo ja Annukka alakaa taas viettää aikaa Sinikan kans. Yhtenä kertana flikat on kaharestansa Lehmuksen taloos, hassuttelevat ja Annukka päättää hakia isänsä kameran ottaaksensa heistä yhteeskuvia. Kuvat kehitettyänsä Annukka saa tietää isästänsä asioota, joita lapsi ei isästänsä haluaasi tietää.

Marjatan velii soittaa isälle ja kysyy, voisko tämä ottaa anopin heille asumahan, ku hänen kansanerustajavaimonsa on väsyny anoppihin. Huonon omantunnon ja helepotuksen hetkellä Aimo lupaa heti ja katuu saman tien, mutta ei voi enää peruakkaa lupaustansa.

Marjatta on vielä sairaalas, mikä neuvoksi? Sinikan äiti, Aimo hoksaa ja pyytää naapuriapua. Ja tämä lupaa, koska on ihastunu Aimohon. Aimo on monen naisen loukus. Marjattaki pääsöö vähitellen sairaalasta lomille. Siinä vaimon ja anopin välis soffalla istuesnansa he näköövät Annukan telekkaris. Annukka on Tuomon kans Koijärvellä. On kahalinnu ittensä puskutraktorihin. 

Kaupunki melskaa ympärillä. Kolkkaa, hurisee ja paukahtelee. Sinikan sydän hakkaa puistosta puut.

Mun mielestä tuo ”sydän hakkaa puistosta puut” on aiva ihastuttava lause.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.