Eira Pättikangas: Vuodet kuin unta

Fiia on 6-lapsisen suutarinperheen vanhimmaanen. Niinpä hän joutuu hoitamahan palijo pikkusisaruksiansa. Tupa on hatara ja kylymä ja toimehentulo niukkaa, vaikka isä tuntuu aina tekevän töitä.

Samas pihapiiris asuu myös mumma (isän äitee) ja Elssu-täti, joka navettatöihin kyllästyttyänsä lähti Vaasahan puuvillatehtahalle pumpulienkeliksi. Pihapiirin kolomatta tupaa piretähän vuokralla.

Kymmenvuotiahana Fiia otetahan Jykylän taloohin lapsenpiiaksi. Perhees on Fiian ammatettavaksi tulevan Lotan lisäksi poijat Aatu ja Esa isännän aiemmasta liitosta. Aatusta tuloo seuraava isäntä Jykylähän ja Esa lähtöö käymähän kouluja. Tosin Aatulle osuu ennen isännäksi pääsyä arvannostos 3 vuoren pesti sotaväkehen.

Nykyysen emännän aikuunen tytär Keela asuu perheenensä entises Jykylän torpas. Ku Keelan perhe lähtöö käymähän Vaasas, Fiia tuloo kotomieheksi. Ne päivät on Fiian elämän ihanimmat.

Ku Fiia pääsöö ensimmäästä kertaa käymähän kotonansa, järkytys on suuri: pikkusiskoo Riina on kuollu. Siskoo, jota Fiia hoiti viimmeeseksi ennen Jykylähän lähtyä.

Fiia otettihin ensi lapsenpiiaksi, Lotan kasvettua hän siirtyy navettatöihin ja sieltä sisäpiiaksi. Kymmenen vuotta hän on Jykylän taloos, kunnes tuloo aika siirtyä etehenpäin.

Vaasahan pumpulienkeliksi. Ei työn, eikä rahan takia, vaan syrämmen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.