Riaknoosi (= diagnoosi)

Pesin aamusta taas pari konehellista pyykkiä (mistä niitä pyykkiä aina piisaaki niin palijo?). Joka välis kävin selevittämäs työhuonehesta jonku epämäärääsen kasan ja sain meleko palijo turhaa tavaraa pois. Tein myös työnhakukansion. Laitoon sinne kaikki työnhaus tarvittavat paperit, niin jotta voin ottaa sen tarvittaes mukahan vaikka työhaastatteluhun. (Toivos on hyvä elää, sanoo lapamato.)

Eiliseltä oli vielä ruokaa, jottei tarvinnu keittää.

Kun sain viimmeeset pyykit pois kuivausrummusta, lähärettihin käymähän äiteen työnä. Se oli kovin hilijaanen aluuksi, mutta vähä sitte piristyy ja yritti puhua. Jokku sanat ja lausehet tuli ihan oikeen, mutta aika palijo oli sekavuutta puhees. Ei tullu kokonaasia lauseeta, vaan sanoja, joista kyllä pystyy yhyristämähän, mitä se yritti sanua.

Kattelin netistä, voiko pissatulehrus vaikuttaa puheehinki, mutta en löytäny ku tietua sekavuuresta ja senhän mä jo ennestänsä tiesinki.

Sielä oli pöyrällä lääkärin lausunto. Tk:sta se on lähetetty TIA-riaknoosilla keskussairaalahan. Suuri hämmästyksen aihet oli, jotta lausunnos mainittihin äiteen sairastavan Alzheimerin lisäksi ”jopa psykoottistasoista depressiota”. Mitä?! Koska sellaanen on riaknosootu? Ja kuka sen on riaknosoonu? Ei meille oo kukaa kertonu! Tätäkää. Eikö me muka oltaasi havaattu, jos se olis ollu nuon pahasti masentunu? ”Masentuneisuus saattaa olla psykoottistasoista, jolloin henkilön todellisuudentaju on vääristynyt.” (Lainaus Pohjalaiset masennustalkoot -sivustolta)

Sitte herätti huomiota sellaanen ku TnT (Troponiini), jonka viitearvot on alle 15 ng/l (nanokrammaa) ja päätösarvo (mitä sitte ikänä tarkoottaakaa) 50 ng/l. Äiteellä tuo arvo oli 93. Lausunnos sanottihin, jotta sopii aiheutuvaksi munuaasten vajaatoiminnasta. Duodecimin sivuulla taas torettihin, jotta se voi kertoa syräninfarktista, syränlihastulehruksesta, syrämmen vajaatoiminnasta, shokista tai keuhkoveritulupasta.

EKG on otettu eikä siinä ilimeesesti sitte ollu syräninfarktihin viittaavaa, mutta sanottihin näin ”sinusrytmi oikean puolen haarakatkos, ei akuuttia iskeemistä”. (Iskeeminen = verenkierron riittämättömyyrestä johtuva hapenpuutos lihaskurokses). Ja taas käännyyn kaikkitietävän netin puolehen ja yritin selevittää tuota haarakatkosta. Käsittääkseni siinä on syrämmen sähköjohoroos sen verran vikaa, jotta oikian puolimmaanen johorotus ei pelaa ja sähkö kiertää vasemman haaran kautta oikian puolen kammiohon ja antaa käskyn pumpata. Se voi liittyä syränsairauksihin, mutta voi olla ittenäänenki vika.

Hb oli hyvä (124), leukosyytit oli viitearvoos, samoon tromposyytit (trombosyytit), mutta sitte Krea 112. Jos kysees on kreatiniiniarvo, niin se menöö reippahasti yli viitearvojen ja viittaa seki kroonisehen munuaasten vajaatoimintahan.

Sielä on konsultootu toista lääkäriä, joka on sitä mieltä, jotta ei täs ny oo palijo tehtävis. Olivat ottanehet pään TT-kuvan ja keuhkorönkkenin. TT:s ”ei rajaudu ajankohtaiseksi tulkittavaa”, keuhkorönkkenis syrän on suuri ja ”keuhkoverekkyys tulkitaan olevan kompensatorista”

Kovasti ”varma” on tämäki lausunto: ”Potilaan puhehäiriö aiheutuu joko käynnissä olevasta virtsateiden infektiosta, mahdollisuuksien rajoissa on pieni aivojen iskemia, niin ikään Alzheimerin tautiin saattaa em. liittyä. Kuitenkin ilmaantunut suht äkillisesti.” Riaknoosiihin on kirijootettu 1. Ischaemia cerebri susp. elikkä määrittämätöön aivoinfarktiepääly, 2. Virtsarakkotulehdus (siis ihan selevällä suomen kielellä), 3. Morbus Alzheimer (ei kaipaa varmahan suomennosta) ja 4. Depressio mentis (keskivaikia masennus iliman ruumiillisia oireeta)

Nyt ei kai auta ku orottaa, rupiaako tuo antipioottikuuri vaikuttamahan puheen selekenemisehen. Jos ei, niin sitte kai sielä on ollu joku aivoinfarkti, joka on vaikuttanu puheesehen. Se nimittään kuullosti huomattavan samalta ku faarin (= isän) ja enoon puhet aivoinfarktin jäläkihin.

Poika lähti Hyvinkäälle asti friijoohin (= heilastelemahan), niin jotta me vanhat varikset ollahan täälä taas pyhänaika kaharen kahtuuttansa. En tierä, mitä konnuuksia sitä oikeen keksiis, ku ei poika oo pitämäs jöötä (= kuria) 😉

Anteeksi ny, ku tästä tuli tälläänen tautinen päivitys, mutta murehruttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.