Ulla Appelsin: Lapsuus lahkon vankina – Leevi K. Laitisen tarina

 

En ollu ikänä kuullukkaa tällääsestä uskonlahkosta ku kartanolaaset.

Sen perustaja on ollu Alma Kartano, mistä lahko on saanu nimensä. Se on toiminu aktiivisesti 1920-1960 -luvuulla.

Leevi oli ihan pikkuunen ku Alma sai käännytettyä hänen vanhempansa kartanolaasiksi. Ku Leevi oli vain 4-vuotias, Alma vaatii Leevin kasvatettavaksensa ja hänestä tehtihin kaikkien aikojen nuorin matkasaarnaaja. Tuon päivän jäläkihin Leevi ei enää koskaa asunu lapsuuskorosnansa.

Kartanolaasten usko oli ankaraa ja melekeen kaikki oli syntiä ja kiellettyä. Leevin päivät täyttyy katekismuksen ja Raamatun lukemisesta ja saarnojen opettelusta sekä työnteosta.

”Suruttomien” eli ei-kartanolaasten kans ei oltu juuri mihinää tekemisis. Vanhempien ei saanu olla yhteyres lahkohon otettujen muksujensa kans eikä osoottaa minkäälaasia tunteeta heitä kohtahan.

Kasvatusmenetelmihin kuuluu piiskaaminen vähääsimmästäki syystä tai ihan iliman syytäki. Piiskaaminen ei rajoottunu muksuuhin, aikuusekki sai osansa ja siihen liittyy melekeen poikkeuksetta riisuttaminen.

Lisäksi osa rituaaliista oli selevästi seksuaalisväritteesiä, vaikka ”huoraaminen” oli pahin synti, mitä Alman mielestä voi olla. Leeviä syytettihin huoraamisesta heti aluusta asti, vaikka sen ikäänen lapsi ei eres ymmärtäny mistä häntä syytetähän.

Kerran Leevi joutuu tunnustamahan piiskates jopa eläämehen sekaantumisen. Tuon tunnustuksen takia Leevi joutuu vielä vuosien päästä oikeutehenki. Samoon siskoohinsa sekaantumisen Leevi joutuu tunnustamahan.

Saara-siskooki oli kartanolaasten kasvatettavana.

Ku Leevi oli 18-vuotias, hän yhyren selekäsaunan jäläkihin päätti, jotta se oli viimmeenen lajisnansa. Hän sopii siskoonsa kans, jotta he karkaa ja jättää lahkon lopullisesti.

Lahkosta erohon päästyänsä Leevi teki ahkerasti töitä ja ennen pitkää hän omisti huolintaliike Varova Oy:n.

Rankkaa ja järkyttävää lujettavaa eikä oikiasti pysty ymmärtämähän, jotta tuollaasta on ollu, vaikka vieläki vähä väliä saa lukia, mitä kaikkia pahaa uskonnon varijolla teherähän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.